Archive for октомври 2019

Кога имаме нужда от зимни и летни гуми

tyres

В последните няколко години една от най-разсикваните въпроси сред шофьорите е тази наистина ли зимните гуми трябва да бъдат обезателни или пък не. Съществуват доста противоречиви мнения разбира се. В действителност, в Страната липсва публично избран, задължаващ ни да управляваме леката кола със зимни гуми през студените месеци или пък летни в лятото. Въпреки всичко това, е добре да сме на „ти“ с това през кои точно периоди с какъв вид е нужно да снабдим автомобила си, за да гарантираме личната си, тази на пасажерите и всички останали участници в движението спокойствие.

Първото правило за това дали имаме нужда от летни или зимни гуми са градусите. Ако паднат под 7 градуса по Целзий, то зимните гуми се явяват точния избор. Това предоставя по-добро сцепление на колата с мокър, заснежен или заледен път. Стандартно периодът за шофиране с летни гуми са от началото на април до последните дни на септември, а другия на зимните гуми – от първите дни на Октомври до последните дни на Март.

За да се упътим по-правилно при подбора на вид автомобилни гуми в специфичните месеци на календарната година ще се поверим на специалистите от една водеща марка за създаване на автомобилни гуми – Continental. По мнение на може би един от водещите в този бизнес, се предлагат 3 вида подбор на гуми според сезона:

За над петнадесет градуса и сух асфалт – за по-съкратен спирачен път и управление на автомобила се препоръчват летни гуми.

За над 15 градуса и влажен асфалт – за по-кратък път на спирачките и добра защита срещу аквапланинг се препоръчват летни, но също така и зимни гуми за протекция от „воден джоб“.

За под седем градуса, комбинирана със сняг, лед, слана или дъжд – за по-съкратен път на спирачките и превенция от свободно пързаляне се препоръчват зимни автомобилни гуми с грайфер над 3мм. дълбочинност.

Вие сами бихте могли да разберете защо летните гуми са желателни за използване през лятото, пролетта и ранна есен, в сравнение със зимните гуми по време на мразовитите периоди от годината, предразполагащи към заснежени, заледени или пък заскрежени участъци от пътната мрежа. Често изборът на правилни автомобилни гуми може да спаси наистина много животи.

Открийте повече информация: летни гуми цени